Ispace, Yeni Görevini Duyurdu

Ispace, Yeni Görevini Duyurdu

İspace, bir sonraki Hakuto-R görevinde ilk mikro gezici’nin uçuşunu duyurdu

ispace Ay’a inişi tekrar deneyecek

ispace geçtiğimiz hafta Hakuto-R ay aracını 2024’ün sonlarına doğru Ay yüzeyine indirmek için ikinci bir girişimde bulunacağını duyurdu. Bu, şirketin bu yılın başlarında ilk iniş aracıyla bunu başaramamasının ardından geldi.

Ancak şirket geri döndü ve Japonya’dan Ay’a inen ilk şirket olmaktan vazgeçmiyor. Bu kez Hakuto-R için, ispace’in Avrupa ofisi yüzeye yerleştirilecek bir mikro-araç inşa ediyor.

image ispace

image ispace

Bu gezginin tek bir görevi olacak, (yasal olarak) ilk Ay regolit parçasını NASA’ya satmak. Yani, öyle sayılır. Regolit parçası Dünya’ya geri dönmeyecek ve doğrudan ajansa verilmeyecek ancak numunenin mülkiyeti resmi olarak ispace EU’dan NASA’ya geçecek.

Hakuto-R Görev 2’nin 2024 kışında SpaceX Falcon 9 roketiyle fırlatılması planlanıyor. İniş aracı halen üretiliyor ancak o zamana kadar uçmaya hazır olması bekleniyor.

Uzay aracı ayrıca su elektrolizörü, gıda üretim deneyleri ve derin uzay radyasyon sondası olmak üzere dört yük daha taşıyacak. İniş aracında ayrıca Gundam adlı bir animeden (uzmanlık alanımdan uzak) alındığını düşündüğüm “Evrensel Yüzyıl Tüzüğü “nden esinlenerek modellenmiş bir hatıra alaşım plakası da bulunacak.

Gezgin, ispace’in Avrupa ofisi tarafından inşa edildi ve ESA aracılığıyla Lüksemburg Uzay Ajansı’ndan bir miktar fon aldı. NASA’nın numunesini taramak için kullanılacak kürek, İsveçli bir madencilik şirketi olan Epiroc AP tarafından geliştiriliyor.

İkinci deneme başarı anlamına mı geliyor?

ispace ilk Hakuto-R iniş aracını Aralık 2022’de yine bir Falcon 9 roketiyle fırlatmıştı. Kendisinden önceki diğerleri gibi, Ay yüzeyine iniş yapan ilk özel şirket olma şansına sahipti. Ancak 25 Nisan 2023’te iniş aracıyla iletişim kesildi ve iniş sırasında kaybolmuş olması bekleniyordu.

Ispace’in başarısız inişinin nedeni donanımdan ziyade yazılımdan kaynaklanıyordu. Burada daha ayrıntılı olarak tartışıyoruz ancak temel olarak iniş aracı altimetresine güvenmeyi bıraktı ve bunun yerine önceden programlanmış değerleri takip etti. Bu da iniş aracının yüzeye inmeden önce yakıtının bitmesine ve iniş aracının kaybolmasına neden oldu.

İkinci bir denemeyle inişin gerçekleşme ihtimali artıyor ancak Ay‘a özel sektör tarafından finanse edilen ilk iniş aracını gönderme şansını kaçırabilirler.

Noel arifesinde ULA ilk Vulcan roketini Florida’dan fırlatmayı planlıyor. Bu roketin üzerinde Astrobotic’in Ay’a inmeyi amaçlayan ilk Peregrine ay aracı da bulunacak.

Astrobotic’in ispace’in başaramadığı yerde başarılı olup olamayacağını henüz bilmiyoruz ancak tarihsel olarak Ay’a ilk kez iniş yapmak çok zor olmuştur. Hindistan, Rusya, ispace ve BAE yakın zamanda Ay’a inişte başarısız oldular. Yani bu henüz hiçbir iniş aracı için kesin bir şey değil.

Yorum gönder